Så ny gräsmatta

Anna-Kristina

Hej Jankov

Vi har tagit bort en massa hallonbuskar, mycket ogräs och några vinbäsbuskar på vår gård. Sedan har vi planat ut och höjt upp gården en del. Nu består halva gården av endast jord, med lite småsten i. Vi vill givetvis göra denna del av gården till en fin gräsmatta där barnen, vi och hunden kan leka.

Hur gör vi? Finns det någon lågbudgetvariant och någon variant som inte är så tidskrävande?

Vad ska vi göra nu i höst och vad ska vi göra till våren? Kan vi så gräset nu?

Hur lång tid tar det innan vi har en gräsmatta?

Vi är oroliga att det till våren, efter all snö, kommer bli en stor leråker där och att det tar ett bra tag innan vi kan så något.

Vi bor i Dalarna.

Tack på förhand!

/Anna-Kristina

Odla Svarar: 

Hej Anna-Stina

Underarbetet är alltid det viktigaste när man ska anlägga en gräsmatta, liksom mycket annat.

Räfsa bort alla stenar och rötter och liknande. Grundgödsla med Algomin Trädgård (10 kilo/100 kvadratmeter). Fräs jorden om den är kompakt och för att blanda ner gödseln. Jämna till igen. Är jorden lerhaltig bör du förbättra med ett lager sand (10 centimeter).

Du kan så gräs så länge jordtemperaturen är över 10 grader. Kör med gallervält med belastning och så med såmaskin. Kör både kors och tvärs, för bästa täckning. Kör igen med gallervält med belastning. Det tar cirka 2 veckor för gräset att gro. En del gräsfrön tar längre tid och kommer inte att gro förrän till våren.

Förmodligen är det för sent att så gräs i Dalarna såhär sent. Vänta då till våren men gör på samma sätt. Så fort jorden har börjat vakna ska du börja. När gräset kommit upp så pass att du ser en tydlig grönskiftning i jorden ska du gödsla med Algomin Gräsgödsel. Algomin både kalkar och gödslar.

Lycka till!

/Jankov