Så frön från tall

Pia

Hej

Jag har läst en del frågor om hur man kan så frö från tall. Men jag skulle vilja ha lite kompletterande hjälp med två frågor:

Jag har kottar från sommaren 2011, är fröna i dom för gamla för att så nu? Kan det vara liv i väldigt gamla kottar? Har sparat en jättekotte från Italien med stora frön som är som små nötter nästan. De är minst 30 år gamla, är dom döda? Hur hanterar man dom annars?

Kottarna från i somras har små frön som är som en liten vinge på. Hittade en speciell tall på Gotland, vid stranden, den verkade planterad för länge sedan, har enormt långa barr och är helt olik de andra strandtallarna. Vad kan det vara för typ?

Hälsningar Pia

Odla Svarar: 

Om tallfröna gror kan du bara få veta genom att pröva. Lägg fröna i ljummet vatten över natten och så i sandig såjord. Vattna igenom och ställ tallfrösådden varmt några dagar och sedan kan du ställa sådden ute i en bänk eller dylikt för vidare utveckling. Ha dem inte för varmt och soligt. Tallfröna gror om de vill under våren/sommaren.

Den långbarriga tallen kan vara en fröplanta av någon trädgårdsform som har grott där ute. Weymothtall, Pinus strubus, kanske? Utan att se den kan jag inte svara.