Ruccola-marodörer

Kerstin Wiborn

Hej! Jag är en stor fantast av ruccola, som jag odlar själv såklart : ) Men sedan några år har jag fått problem med små gröna larver som äter upp allt i sin väg. Först är larverna riktigt små (<0,5cm) men de kan bli ca 2 cm. Jag har försökt att plocka bort dem för hand allt eftersom jag ser dem, men det har inte hjälpt. Jag har även lagt över fiberduk (jag odlar ruccolan i pallkragar) men inte ens det har hjälpt. Jag har även bytt odlingsplats, visserligen inget stort avstånd, från en pallkrage till en annan, men ändå så kommer de. I år har ruccolan knappt hunnit upp mer än knappt en cm och redan är det en massa hål i bladen men jag har inte sett några larver än. Vad kan detta vara? Hur ska jag bli av med de små gröna inkräktarna?

Såå tacksam för råd och hjälp!

Vänliga hälsningar Kerstin Trelleborg

Odla Svarar: 

Hej! Det låter som kålfjärilslarver, ruccola är ju en kålsläkting. Den vita fiberduken skulle på direkt innan det syns något grönt, så att inte fjärilshonan hittar plantorna och lägger ägg.

Men om du inte bytt jord så kan det redan finnas övervintrande puppor i jorden och då kommer de ju upp underifrån när de kläcks. Ser du vackra vita fjärilar där på våren?

Med vänlig hälsning Sylvia