Rotskott från persikoträd

Sara

Hej

Mitt persikoträd 'Riga' har ett rotskott. Jag har läst att persikoträdet 'Frost' har rotäkta rotskott som man kan "ta till vara" för att göra ett nytt träd. Gäller även detta för 'Riga'? Och hur gör man för att ta till vara på rotskottet utan att skada det stora trädets rötter, men på ett sätt som ger det lilla nya trädet en rimlig chans att överleva?

Tack!

/Sara

Odla Svarar: 

Hej

Persikoträd brukar vara ympade, men det finns även sådana som växer på egen rot, så utan att se ditt persikoträd kan jag tyvärr inte veta om rotskottet är en persika eller inte. Kanske kan du själv kolla om det finns en ympställe nertill på stammen, ibland sitter så lågt nere att det täcks av jorden.

Rotskott på persika är alltså ofta krikon, så även hos 'Riga'. Persika ympas ofta på krikonet 'Saint Julien' eller någon annan vildplommonsort som grundstam. Det kan bli goda frukter ändå men det blir troligen inte persikor.

Om du vill ta vara på rotskottet från persikoträdet så krafsa försiktigt undan jorden där det växer och kolla hur det sitter fast. Sitter rotskottet fast i en mindre rot kan du ta den plus roten som följer med. Skulle det sitta fast i en huvudrot får du kolla om det går att skära loss med lite egna rötter utan att skada huvudroten alltför mycket.

Med vänlig hälsning Sylvia