Rost på kaprifol

Anja Rydén

Är det rost om alla bladen på en kaprifol vissnar och blir bruna snart efter blomningen innan sommaren är slut? Grannens kaprifol "vissnar" långt innan min egen som också börjar få bruna fläckar på bladen.

Odla Svarar: 

Den vanligaste orsaken till att bladen blir bruna och vissnar på kaprifol är trybladlus. Kolla på undersidan av bladen om det sitter blekt gula bladluslarver där och ev. också vingade, gröna bladlöss med svart fläck på bakkroppen. I sådana fall använd något bladlusmedel.

Det kan förstås också vara rost, särskilt om det finns andra växter, som rosor, som också drabbas i närheten. Man kan pröva att använda t.ex. förebyggande besprutning med trichodermasvampar BINAB® TF WP.

Rost bekämpas genom hygien och förebyggande behandling. Angripna växtdelar tas bort så for de upptäcks. Duscha aldrig växterna utan vattna enbart jorden, eftersom svampar trivs i fukt och fuktiga blad är mer mottagliga för svampangrepp. Ge inte mycket kvävegödsling, men var generös med kalium. Man kan göra en extrakt av åkerfräken och spruta med det, det innehåller kisel som kan vara bra mot svamp.