Rossticklingar och kannor

Inga-Lill

I slutet av sommaren åkte jag runt och tittade på öppna trädgårdar under Tusen trädgårdar i Västerås. Då fick jag tips om hur man tar rossticklingar och satt i vatten och sand med plastpåse över i växthuset.

När jag kom hem måste jag naturligt vis prova detta och nu när jag tömmer växthuset för säsongen har mina sticklingar riktigt fina, kraftiga rötter där i "soppan" av sand/grus och vatten. Jag har planterat dem i en blandning av rhododendron- och plantjord.

Min fråga är var de ska tillbringa vintern? Jag har vinterförvaring av pelargoner och lite andra uteväxter i mitt gamla hönshus, där är frostfritt och belyst 12-14 timmar per dygn, kan det vara nåt? Eller ska de stå kvar i växthuset som inte har någon värme alls utom från solen, kanske gräva ner krukorna i grönsakslandet, vad är bäst? Skulle jag ha blandat i sand/grus i jorden?

Jag bor i Sala, zon 3, rossorterna är Louise Bugnet, Ritausma, Alchymist, Polstjärnan och Rose de Rechts, de är väl härdiga sorter som borde vara rotäkta?

Jag har också två rätt så stora kannor som jag undrar hur de bör vinterförvaras?

Tack för hjälpen!

Inga-Lill

Odla Svarar: 

Hej

Eftersom rossticklingarna är så pass små ännu så låter hönshuset bäst så här under första vintern. På våren när tjälen gått ur jorden kan du sedan plantera dina rossticklingar i trädgården. Rosor gillar ju kalk så rhododendronjorden är inte det bästa för dem, men de klarar bra att stå där en vinter. På våren kan du satsa på Rosjord.

Kannorna tar du förstås också in i hönshuset innan frosten kommer. Kannorna kan klippas ner vid behov men kan också vara som de är och kanske till och med blommar eftersom du har ljus i hönshuset.

Med vänlig hälsning Sylvia