Rosorna vill inte

Sara

Hej

Jag har en rosrabatt som inte riktigt vill. Läget är soligt och bra. Zon 1.

Här finns sedan många år tillbaka en röd ros som jag tror heter Nina Weibull. Jag har under åren även planterat några vita rosor av okänd sort. Allt kommer så fint på våren men framåt sommaren är några rosor stora och frodiga och andra bara ynkliga pinnar och många saknar blad. Så här års borde rabatten fortfarande vara fin men inga rosor kvar alls. Täckbark och pinnar typ.

Eftersom jag har hästar så har jag gott om brunnen gödsel som jag gödslat med på våren. Har jag gödslat för mycket?

För ett par år sedan byggde vi en pergola längs rabatten och planterade ett blåregn. Har Blåregnets rötter trängt bort rosornas?

Jag vill ha en frodig och härlig rabatt. Vad ska jag göra?

/Sara

Odla Svarar: 

Hej

Om rosorna är ynkliga pinnar och saknar blad har de kanske drabbats av någon svampsjukdom, till exempel svartfläckssjuka. Är rosornas blad, innan de faller av, svartfläckiga? Det finns medel att köpa mot svartfläckssjuka. Pröva också Biobalans (Rölunda) och se om den gör någon skillnad.

Täckbark är inte så bra för rosor, dels suger täckbarken kväve ur jorden, dels är den sur och rosorna gillar basisk jord med kalk i. Skippa därför täckbarken och kupa rosorna med grov sand, torra, friska löv och granris.

Det går knappast att gödsla rosor för mycket om man håller sig i vettiga mängder, men pröva ändå att ta mindre nästa år och se vad som händer.

Blåregnet kan mycket väl konkurrera om gödseln, den är rätt så hungrig. Ge därför blåregnet rejält med gödsel och ordna gärna en rotspärr mellan rosornas och blåregnets rötter.

Med vänlig hälsning Sylvia

.