Rosor med tjyvskott

Lisa Stranneryd

Hej Sylvia, Vi satte för två år sedan klätterosor och de har nu tagit sig och börjar bli kraftiga och vi hoppas på mer blommor i år än förra. Nu undrar jag hur skall jag skilja på tjyvskott och de vanliga grenarna som tillhör? Osäker vilka jag skall klippa. Om tjyvskotten växer sig kraftigare är de lönt att ta bort dessa, hämmar det tillväxten av rosen?

En fråga till: Om jag sätter pioner nu kommer de att blomma i år?

Mvh Lisa

Odla Svarar: 

Hej! De förädlade rosorna har ett förädlingsställe, en förtjocknad, under jordytan. Det är där man han ympat den ädla rosen på den härdigare vildrosroten. Du får titta om skottet kommer över eller under förädlingsstället. De som kommer under är vildrosskott och måste tas bort för att inte ta över alldeles. Försök gräva dig fram till skottet och ta bort det där det växer ut. Ofta är dessa skott också kraftigare, taggigare och med annorlunda blad än de äkta.

Om du sätter pionrötter nu så kommer de inte att blomma i år. Men det finns större plantskolor som säljer krukodlade, stora plantor som t o m har knoppar redan när man köper dem. Sådana blommar förstås redan i år.

Med vänlig hälsning Sylvia