Rosor och hörn!

Maria Gustafsson

Hej! Jag får varje sommar dessa fläckar och hål på rosbladen (även på rhododendron), vad är det och vad kan man göra för att bekämpa det?

Undrar också om jag kan få inspiration till växtval i de två "hörn" som visas här? Det ena består av en stor mispel med tujahäck utanför samt smultronplantor under, ett ganska soligt hörn. Det andra vid entren från gatan har vintergröna och en hängväxt som jag hoppats skulle täcka delar av den trasiga slipersmuren. Hoppas på tips som kan göra min trädgård vackrare och roligare! Hälsningar Maria i Lindome!

Odla Svarar: 

Rosen har rost och dessutom har något skadedjur, kanske öronvivel, gnagt på bladen. Du kan pröva med ett medel mot rosenrost på våren. Finns att köpa i Garden centers. Mot skadedjur som öronvivlar som nog också gått på din rododendron, finns också medel om du vill använda sådana. 

Jag föreslår att du låter en trädgårdsdesigner göra en skiss för dina "hörnor" eller varför inte för hela trädgården och så jobbar du efter den. På så sätt kan du så småningom få en rolig och lättarbetad trädgård och det kostar inte så mycket man tror, särskilt när du slipper "misstagen" med växtinköp som sedan inte passar mm. Det finns många bra designers på Göteborgs-området! 

Sylvia