Rosen som ändrat färg

Ronny

Hej Sylvia

Jag måste fråga om denna rosbuske som ändrat blom från enligt bild att ha varit som vänstra bilden flera år nu i år blir som högra bilden = från vit fyllig till rosa enkel. Mycket mysko på min ära. Hoppas du har en enkel förklaring.

Tack på förhand.

Mvh Ronny

Odla Svarar: 

Hej Ronny

Jo då, det finns en mycket enkel förklaring till att rosen har ändrat färg: den vita rosen var ympad på den rosa vildrosens rot. Den ädla rosen med vita blommor har tydligen dött och kvar finns vildrosen som nu skickar upp rotskott och har börjat blomma med rosa blommor.

Kolla om den delen med vita rosor helt har dött och borta. Det är den delen som sitter ovanför knölen = förädlingsstället nertill vid markytan. Finns det kvar skott som kommer ovanför denna knöl och vanligen har lite annorlunda blad än vildrosen, vars skott kommer nedanför knölen från marken, så kan du istället ta bort alla vildskott och låta de ädla skotten få all näring och växa upp.

Men är det så att det inte finns kvar några ädla skott alls så kan du antingen behålla den rosa vildrosen eller så dra upp den med rötterna och plantera en ny ros istället. Blanda in ny jord i så fall att du ska plantera en ny ros, den gamla jorden är säkert helt utsugen. Det reas ju just nu växter till höger och vänster och en krukodlad ros kan du plantera även nu under sommaren, annars till hösten.

Med vänlig hälsning Sylvia