Ros - förslag

Sofia

Hej

Vid husentrén, som rabattkant kring en liten fikaplats, har jag under 5 säsonger haft 12 st 'Carl Philip'-rosor planterade, helt underbart! Något år har de klarat vintern men vanligtvis har jag varit tvungen att byta ut merparten av plantorna på våren. I år verkar ingen planta må bra och jag har lovat min man att byta till något mer tåligt - men vad?

Har älskat 'Carl Philip', precis lagom höjd och storlek, massor med vackra, underbara blommor som doftat och som funnits kvar till långt in på hösten. Vad föreslår du som är likvärdigt men betydligt mer tåligt?

Rabatten är placerad i rent söderläge några meter från huset men det kan bitvis vara ganska blåsigt. Bor i öster Mölndal.

Vänligen Sofia

Odla Svarar: 

Hej

Rosen 'Carl Philip' borde ju klara sig bra hos dig, den ska vara härdig till och med zon 4. Kanske en läplantering mot vindriktiningen skulle kunna hjälpa, så att rosen inte lider så mycket av vinden?

'Carl Philip' är en rabattros som varje vår ska beskäras ner till cirka 10-15 centimeter över marknivå. Jordmånen ska vara näringsrik, mullrik och väldränerad. Undvik fuktiga miljöer för att rosorna ska förbli friska, kupa med sand på rothalsen inför vintern.

Om du ändå funderar på att byta, så pröva med så kallade kanadarosor, som är tuffare när det gäller läge och vind. Kolla till exempel sorten ' Hope for Humanity', en djupröd parklandros från Kanada.

Med vänlig hälsning Sylvia