Rådjurssäker vintergrön häck

Petter

Hej

Jag tänkte plantera en vintergrön häck som inte rådjuren äter upp. Den ska vara tät och bli runt ca 2 meter eller högre. Vad ska jag välja? Funderade på tuja, men den verkar rådjuren äta?

Inget hinder om det är en häck som inte kräver för mycket ompyssling. Ganska hård lerjord i marken och den ska stå i eller precis ovan en lite slänt/sluttning på någon meters fallhöjd. Den ska stå i Nacka, zon 2 om jag inte tittat fel. Vad är bra alternativ?

/Petter

Odla Svarar: 

Hej

Tuja kan rådjuren visserligen smaka på, men tuja hör inte till deras favoritföda. Samma sak gäller cypress, hemlock och hiba.

Alla sorters granar gillar rådjuren inte, så där skulle du ha en möjlighet. Antingen gran, Picea, eller ädelgran, Abies. Där finns massor med arter och sorter med skilda växtsätt. Om du vill ha snabbt färdigt, kan du helt enkelt köpa krukodlade, lite större granplantor och plantera i rad. Om du har tid att vänta, kan du starta med mindre skogsplantor av vanlig gran.

En mycket rådjurssäker växt är idegran. Den äter de inte då den är giftig, men om du har småbarn bör du kanske vänta med idegranen tills det går att förklara för barnen att de inte får bryta grenar från den och stoppa i munnen eller äta eventuella bär. Det finns också idegranssorter utan bär.

Vidare kan du kanske tänka dig enar av olika sorter eller så bergtall, Pinus mugo.

Med vänlig hälsning Sylvia