Rädda beskuren forsythia?

Andrea

Efter ett helt liv i lägenhet och alltså noll trädgårdsvana eller kunskap flyttade vi in i ett radhus. Där fanns en fantastisk forsythia som blommade mycket vackert men som höll på att växa sig för stor för den lilla trädgården. På grund av okunskap och tidsbrist bad jag min svärmor beskära den. Hon beskar den helt, tog bort varenda gren så att bara en liten spretig vedstump blev kvar.

Vi har gott om kvickrot i trädgården och jag måste ständigt jobba kring forsythian och andra lite känsligare växter för att få bort dess rötter så dessa behåller lite livskraft men kvickroten är ju outtröttlig. Så här dryga året efter beskärningen har den stackars forsythian färre än 8 grenar som sticker upp ur klumpen och jag är rädd för att den aldrig kommer att ta igen sig om jag inte får tips på hur.

Jag är mycket tacksam för hjälp!

/Andrea

Odla Svarar: 

Hej

Det tar några år efter en sådan här total nedskärning innan det blir något, men har forsythian i alla fall 8 grenar så är den ju åtminstone inte död så nu det gäller bara att vänta. Gödsla forsythian på våren med något fullgödselmedel typ Blåkorn, Chrysan. Vattna vid torka.

Angående kvickrot, klipp en rundel med knappa metern i diameter av en så kallad markväv och gör ett hål i mitten. Rensa först bort så mycket av kvickroten du kan runtom och trä sedan rundeln över forsythian och ankra/täck över den på marken med snygga stenar eller annat snyggt dekormaterial. Då dör kvickroten just där under markväven och ni slipper gräva runtom forsythiaplantan hela tiden. Bara kolla så det inte kommer några strån via hålet i mitten.

Med vänlig hälsning Sylvia