Råd om tujahäck

Helena

Hej

Har en ca 4 meter lång rabatt mot garageuppfarten där vi ska plantera tuja smaragd. Dessa är såvitt jag förstår lite pelarformade och bildar inte en lika fyrkantig häck som brabant (vill ändå ha dem för den grönare färgen) och undrar därför vad som generellt är snyggast, att plantera jämt eller ojämnt antal häckplantor? Så småningom ska de ju växa ihop till en enhet så det spelar kanske ingen roll?

Har fått olika uppgifter om planteringsavstånd, ha is i magen och ta 1/meter för att släppa in ljus och luft mellan plantorna eller upp till 2,5/meter. Avståndet mellan första till sista plantan blir ca 3,5 meter så det är ju ingen enorm kostnad det rör sig om, och vi vill ju relativt snabbt (förstår att det tar några år) ha en häck och inte ett antal fristående pelare. På tal om det, hur snabbt kan de växa på ett år?

Tack!

Mvh Helena

Odla Svarar: 

Hej Helena

Tuja Smaragd är en relativt långsamväxande tuja. Den blir inte så hög och bred som Brabant och därför blir Smaragdhäckarna dyrare att producera (om du jämför samma storlek). Smaragden är ett mycket bättre val när du tänker på skötselaspekten.

Det spelar ingen roll om det blir udda eller jämt antal plantor - det skall ju bli en häck till slut. Beroende på plantstorlek får du olika rekommendationer om plantavstånd. Köper du en solitärt odlad, dyrare planta blir den fylligare och färre krävs förstås än om du köper en liten, billig och smal häckplanta. Åk till en lokal, riktig handelsträdgård som kan ge dig rätta uppgifter och är intresserade av att du blir nöjd och kanske återkommer. Ett riktmärke kan vara att plantorna bör nudda varandra nertill (ta med tumstock och räkna annars själv) för att det inte skall ta orimligt lång tid för dem att växa ihop.

Första året på platsen växer tujorna inte, andra året kan en liten tillväxt ske, tredje året börjar ofta normal tillväxt på gissningsvis 5-10 centimeter per säsong beroende på om de trivs och får tillräcklig fukt.

Lycka till Helena!