Råd om dagliljor

Karin

Har haft dagliljor i krukor och undrar om jag ska gräva upp lökarna och förvara dem mörkt och torrt, eller om knölarna ska vara kvar i krukorna som ställs mörkt och torrt och naturligtvis i plusgrader.

Blomningen är sedan länge över och nu kommer någon slags fruktliknande saker. Ska de växa och bli något jag kan använda, till exempel lök eller frö?

Tacksam för råd.

/Karin

Odla Svarar: 

Hej

Har du haft liljor, Lilium, eller dagliljor, Hemerocallis? Du nämner båda. Det är nämligen inte samma sak, det skiljer sig också hur du ska vinterförvara dem.

Men om jag utgår att du haft dagliljor i kruka som du säger, så du kan antingen kräva ner dagliljorna i rabatten utan kruka eller också kan du ta in hela krukan i ett förråd eller dylikt som inte blir så kallt att jorden är frusen hela vintern igenom. Temperaturer strax under noll grader gör inget, bara krukan inte spräcks.

Fröställningarna du har på dagliljeplantan kan visserligen ge frö som du kan så sedan, men de bör hinna mogna, alltså bli bruna och torra. Du kan låta dem sitta kvar på plantan och så klipper du ner plantan på våren.

Med vänlig hälsning Sylvia