Rabatt vid entré

Angelika

Hejsan

Vi har anlagt en rabatt vid vår entré, ca 1,5-2 m djup, 5 m bred och med en stenmur runt så den är ca 30-40 cm upphöjd också. Bakom rabatten har vi ett högt falurött staket. Min fråga är vad jag skall sätta i rabatten? Vill ha så lite underhåll som möjligt!

Det enda som jag vet att jag vill ha i är en humle som ska slingra sej över/på staketet bakom. Sen har jag inte en aning vad jag skall fylla ut den med. Skulle gärna ha nån sorts sten parti mitt i också, men vet inte hur jag skall få ihop det. Rabatten har kvällssol.

Vore jättetacksam för svar.

Med vänlig hälsning Angelika

Odla Svarar: 

Hej

Jag skulle behövt veta vilken zon du bor i, men utgår här från växter till zon 3.

Om du vill ha så lite underhåll som möjligt men vill att rabatten ändå ska blomma och vara fin under sommaren, så kanske kan du ha olika sorters blommande buskar där? Eftersom växterna ska ses mot en falurött staket, så rekommenderar jag vita blommor.

Sätt humlen (eller varför inte en silverregn istället) i det bortresta hörnet. Den behöver mycket plats då rötterna blir stora med tiden. Komplettera gärna humlen med en vitblommande sort av italiensk klematis, Clematis viticella, från andra ändan.

För att få lite stenpartikaraktär kan du placera en riktig stor, vacker, gärna högsmal stenbumling framför humlen och plantera ett högt, vackert dekorationsgräs typ Miscanthus, framför stenen. Ett par fina, mindre stenar intill den stora i samma stil kan komplettera detta.

Sedan kan du plantera några vitblommande buskar som vit ölandstok, bruddeutzia, pärlbuske, häxal och en vit ros av Fairy-typ eller en liknande låg, vit ros i en vacker grupp, arrangerade efter varandra. De högsta buskarna placeras bakerst. Från framkanten kan det här och där hänga yviga bollar med perennväxter som brudslöja, ullernell och liknande.

Täck gärna jorden med en rotmatta först innan du planterar och gör hål för växterna i den. När du har planterat färdigt, täck rotmattan med till exempel kakaoflis eller ljusa, rundade strandstenar i storlek som ungefär tumfingernageln.

Med vänlig hälsning Sylvia