Rabatt under fruktträd

Ulrika

Hej

Jag undrar om jag kan anlägga en rabatt under/runt om ett äppelträd? Eller mår det bättre av att växa mitt i gräsmattan? (Just nu är där en liten rabatt med bara några vårlökar och massor av ogräs). Funderar på att anlägga en rabatt ca 1,5m i diameter runt om trädet. Finns det några växter man ska undvika? Gäller samma sak oavsett ålder på trädet?

Hur är det med körsbärsträd, kan/bör man ha rabatt eller gräs under/runt om dessa?

/Ulrika

Odla Svarar: 

Så länge man inte skadar rötterna eller lägger jord mot stammen på fruktträdet så kan man ju ha gräs eller låga blommor där. Problemet kommer när man ska gräva och rensa, då hamnar fruktträdets rötter ofta djupare eller så kan man råka hacka på dem när man ska bearbeta jorden. Men om du tar låga växter med svaga rötter, typ smultron, låga nävor, fetbladsväxter, låga dekorationsgräs eller dylikt så kan det gå bra. Ett alternativ är gräsmatta, men inte alldeles intill fruktträdets stam då man kan skada den när man ska klippa gräset.

Ett annat alternativ är att lägga en tunn markfolie under fruktträdet, sådan som släpper igenom luft och vatten, och sedan lägga vackra, runda stenar glest och lite sand för att täcka folien. Man kan plantera några taklökar eller fetbladsväxter mellan stenarna om det inte är skuggigt där.