Prydnadsträd och marktäckande blommor till solig liten uteplats

Sofie

Hej! Jag bor i en lägenhet med en liten uteplats. Jag har där en liten odlingsplätt där jag skulle vilja ha ett litet och färgglatt prydnadsträd (cirka 1 meter högt). Under denna skulle jag vilja plantera marktäckande blommor eller färgglada blad som sprider sig över hela jorden och gärna hänger ner en bit över kanten på odlingsplätten. Den lille "plätten" är cirka 80x50 cm stor och står i sol ganska stora delar av dagen. Vilka växter skulle ni rekommendera mig och hur är skötseln? Behöver träden beskäras årligen? Vänliga hälsningar Sofie

Odla Svarar: 

Hej,

vad kul att du vill odla träd! Men vilken zon bor du i? Det är så stor skillnad på vilka växter man kan ha beroende på vart man bor. Nu vet jag inte riktigt vad du menar med odlingsplätten, är det en markyta som är upphöjd eller är det som en låda? Hur djup är jorden? Jag kan ärligt säga att några stora träd kan du inte ha där. Det är en för liten plats. Speciellt om inte jordmånen är tillräkligt djup. Det du hade kunnat ha är en liten rhododendron, eller azalea, de har ytligare rötter. Jag hade endå velat ha ett jorddjup på minst 70 cm om du ska odla buskar så tänk på det :) Tänk på att ta en sort som gillar att stå i sol, alla gör det inte.

Du hade även kunnat ha, istället för buske/träd, ett fint prydnadsgräs i mitten. Miscanthus-gräsen är vackra! Rosor är också ett alternativ :) Jag hade valt attt sätta Kantnepeta som marktäckare om du vill ha något lite fluffigt som hänger ner. Man kan klippa ner kantnepetan när den håller på att blomma klart för att få en till blomning under sommaren.

Lycka till!

//Anna Theorin