Prydnadsträd i norrläge?

Hannah

Vi vill gärna plantera två mindre träd var sida om vår grind, alternativt bara ett på ena sidan om grinden. Vi är nyinflyttade i vårt hus och kan inte så mycket om trädgård.

Jag har letat en massa på nätet efter träd som kan passa där. Det är norrläge vid entrén, sol på morgonkvisten samt någon timma vid 18-tiden. Vi har hittat ett träd som kanske skulle passa, Stewartia pseudocamellia - Japansk skenkamelia, men det verkar vara jättesvårt att få tag i. Vi har varit överallt och letat. Nästa träd som vi gillar är Silverpäron, men klarar det att stå i norrläge?

Vi vill åt den känslan som engelska entréer ofta har (stenlagd framsida med ett överhängande träd). Eller iallafall att det ska va lite mer ombonat vid grinden, nu känns det så kalt. Vi funderar även på att lägga stenplattor på hela framsidan.

Vi bor i Partille.

Supertacksam för svar!

Mvh Hannah

Odla Svarar: 

Hej

Har du varit hos Mölnlycke Garden Center? Har de inte japansk skenkamelia inne så kan du be dem att beställa, men just nu (september 2012) säljer de visst ut till halva priset. De har nog Stewartia pseudocamellia, japansk skenkamelia. Dock är denna ganska känslig så ett öppet norrläge utan skyddande lä är nog inte det bästa.

En silverpäron klarar läget då det är ljust trots att det är norrsida, men jag tror inte ni får plats med två. Skaffa en som ni planterar till vänster om grinden som det syns på bilden. Det finns silverpäron med högre stam, cirka 2 meter, välj en sådan, då ni ju måste kunna gå under sedan.

Med vänlig hälsning Sylvia