Portlandros 'Jacques Cartier'

Marianne Wänblad

Hej! Vi har köpt en Portlandros (Jacques Cartier) och nu undrar vi hur vi ska göra med den när vi ska plantera den. Vi hade tänkt ha den nedanför räcket på farstubron. Vi bor i en vit sekelskiftesvilla med 2 lägenheter i, på ett säteri i Roslagen så det är underbart vackert med bara gröna hagar runt om vart du än tittar! Vi hade tänkt ha några lavendel runtom också, har hört att rosorna inte får löss då.

Hur djupt ner ska vi plantera den? Ska vi lägga en sån där svart duk runt om sen när rosen är på plats...för att inte ogräs ska växa upp? Hur nära ska vi ha lavendeln? Vi har tre lavendel. På Portlandrosens etikett står det så här: " Rosa, tätt fyllda doftande blommor. Höjd; 100-150 cm. Zon: I-V."

Innan vi grävde i ordning för att plantera en ros så var det Humle där...och denn tog över precis allting!!!! Den snurrade sig runt marshallhållarna vi hade där! Så vi har grävt bort (förhoppningsvis) all humle! Nu har det stått tomt i några dagar...och det har inte börjat växa upp ny humle i alla fall.

Hoppas att Du med din experthjälp kan hjälpa oss glada amatörer så att det kommer rosor på vår planta också!

Tack på förhand! Kram! Marianne Wänblad Hallstavik

Odla Svarar: 

Hej!

Det låter idylliskt hos er!

Ta ett extra koll efter humlerötter, de kan gå mycket djupt och så skjuter den upp igen när ni minst anar! Skulle vara synd om ni måste gräva upp allt igen sedan ni har planterat.

Gör en rejält stor plats åt rosen, den blir stor om den trivs. Bottna gärna med lerjord och välbrunnen stallgödsel (inte på strö, dock). Blanda gärna in Rosjord från en säck. Låt rosen stå en stund i en hink med vatten innan ni planterar. Bred ut rötterna väl i gropen och plantera rosen så att förädlingsstället, d v s stället där grenarna växer fram, kommer ca 10 cm under jorden. Vattna rejält, flera gånger.

Visst kan ni lägga en tunn, smidig rotmatta som släpper igenom vatten och luft men inte (humle)rötter runtom rosen men inte alldeles intill stammen utan så där 10 cm ifrån.

Lavendeln bör ni ge lite sandigare jord och plantera dessa minst 1 m ifrån rosen, annars blir de osynliga efter några år!

Med vänlig hälsning Sylvia