Plommonträd

sarah

Hejsan! Jag har haft ett gammalt plommonträd i mitt föräldrarhem som tyvärr gick av vid blåst och som sedan dog. Nu är det så att det hela tiden har skjutit skott vid roten till trädet. Undrar om det på något sätt går att ta tillvara på dessa skott och få upp ett nytt träd inom några år? Hur gör jag för att bäst rota skotten, jag måste ta bort dom från det gamla trädets rot??

Snälla hjälp mig med detta. Skulle vara så roligt att sätta om trädet som jag har vuxit upp med. Med vänliga hälsningar/Sarah

Odla Svarar: 

Gräv upp några rotskott med så mycket rötter du kan få loss. Plantera sådana här spön där du vill ha dem. Låt stå några år och växa till sig. När "trädet" är så där 2 m högt, toppa det så att det börjar göra sidogrenar. Ta bort alla grenar som kommer under den tilltänkta kronan, låt kronan utvecklas. Man behöver också korta in skott i kronan för att få den att grena sig.

Det är inte 100% säkert att du får samma sort som förut, ifall trädet skulle ha varit ympad? Men det går ju att se nere vid markytan, om det är ympad eller inte.

Mvh Sylvia!