Plommonen utvecklas ej

Nils-erik

Har ett plommonträd som ger mängder av blommor men endast några eller inga mogna plommon (gröna). Det brukar bildas ca 1cm små gröna bär som gulnar och ramlar av trädet. Vet ej vilken sort det är.

Jag har tagit bort en del grenar sista året för att ge de övriga mer plats men det har inte märkts någon skillnad, har även gödslat. Vad är det som fattas eftersom det inte ger frukt?

Tacksam för råd.

/Nils-erik

Odla Svarar: 

Jag misstänker att det är plommonstekel eller snarare dess larver som orsakar detta.

Kolla om det strax efter blomningen, när karten har börjat växa, syns små, svarta hål på dem. Då sitter det små, vita larver med gulbrunt huvud där inne. Plommonkarten faller på grund av dessa och larverna följer med och gräver ner sig i marken och spinner en kokong om sig. Sedan vilar de där till nästa vår och förpuppar sig och kommer så småningom fram som färdiga plommonstekel som klättrar upp och lägger nya ägg etcetera, etcetera.

Flera klisterskivor efter varandra kan man pröva på våren för att fånga honorna på väg upp. Man ska också omedelbart samla ihop de fallna plommonkarten och förstöra dem. Lägg ett stort skynke under trädet när karten börjar falla och samla varje dag!