Planteringsförslag - krukor på altanen

Andre

Hej!

Vi bor strax utanför Göteborg, och har nyligen gjort om lite på altanen. I en del av altanen har vi gjort plats för att fälla ner krukor, upp till ca 40 cm i diameter och krukan kan vara 50 - 60 cm hög. Läget är sydligt med mycket sol under sommaren, men eftersom krukorna fälls ner i altanen blir inte krukan/jorden direkt utsatt för sol.

Vi skulle behöva tips på vad vi kan ha i krukorna (totalt tre stycken) som tål att stå i solen, inte vara för kinkiga med vatten. Växten kan gärna vara mellan 50-100cm hög. Det vore trevligt med lite fina blommor. Möjlighet att övervintra ute eller i garage.

Tack!

/Andre

Odla Svarar: 

I en av krukorna kanske du kan ha ett pampigt japanskt gräs, någon Miscanthus-sort alltså. Det finns många att välja bland i plantskolorna, kolla Mölnlycke t.ex. Ett sådant gräs är perenn men bör inte utsättas för mycket vinterblöta.

I de andra kanske du kan ha en samling sommarblommor. Eftersom du bor i Göteborg så kolla vad de har gjort intill Botans Infobutik. Något liknande krukor kanske?

Se min bild, en artikel kommer också. Det är ettåriga växter, så kan du variera genom att först ha vårens lökväxter och penséer i dem och sedan göra en högsommarplantering och slutligen en vinterplantering inför hösten.