Plantering vid bukett spirea häck!

Lise Andersen

Jag har en portalingång till huset mellan en bukettspireahäck! Jag har provat med en massa olika växter som inte överlever vintern! Finns det någon speciell växt som passar där? Provat med rosor och dom överlevde ett par år nu planterade vi 2 klematis förra sommaren och nu klarade dom inte vinter! Behöver jag gräva ur jorden och lägga på nytt? Häcken har funnits där i 30 år kanske!

Vänlig hälsning Lise 

Odla Svarar: 

Hej!

Det kan mycket väl vara så att jorden är helt utsugen efter 30 år! Så dels bör du gödsla häcken rejält nu på våren, dels är det bra att gräva ur jorden där du tänker plantera portalväxter. Ta bort alla rötter som kan suga näring från dessa växter, lägg gärna ett rotspärr mellan häckens och portalväxternas rötter, t.ex. en bit markväv stående emellan. Fyll på med bra rosjord och pröva att plantera en oöm, stor ros på båda sidorna.

Då jag inte vet var i Sverige du bor har jag svårt att komma med förslag om sorten, men sådana som den röda 'Flammentanz', den gula 'Lyckefund', den vita 'Polstjärnan' och den rosa 'New Dawn' klarar sig åtminstone till zon 4. 
Kraftiga klematis typ 'Riga' (zon 7) och 'Summersnow' (syn. 'Paul Farges') (zon 4) bör också klara sig bra. 

Med vänlig hälsning

Sylvia