Plantering i koppargryta

Ulla

Hej

Jag har en stor koppargryta, 60 cm i diameter och 35 cm hög, som brukar planteras med sommarblommor. Har nu tröttnat på det och skulle i stället vilja ha några perenna, gärna vintergröna, växter som kan kompletteras med säsongsväxter, t ex ett par penséer och senare någon lämplig sommarblomma. Växterna bör tåla sol, torka och vind.

Tacksam för idéer om hur koppargrytans växtlighet kan förnyas.

Mvh Ulla

Odla Svarar: 

Hej Ulla

Om du menar att du tänker ta in koppargrytan under vintern och sköta den med bra jord och vatten och näring i rätt mängder vid rätt tillfälle finns egentligen inga hinder alls för de perenner/lignoser du vill ha. Då kan du välja det du vill.

Har du däremot tänkt ha koppargrytan ute som en prydnad på vintern kommer det nog tyvärr inte gå så bra även om du väljer växter som klarar sol och en del torka. Jordklumpen brukar frysa till slut. Jag brukar tänka så att växterna i de stora urnorna byter man varje år så får man något nytt, sen sticker jag ner kvistar av ädelgran och annat fint på vintern i de urnor som jag inte orkar ta in. Man kan också lägga i en liten belysningsslinga som ger lite mys.

Du nämner vintergröna växter och de är tyvärr särskilt känsliga för uttorkning under vinter och tidig vår. Det är därför du bör förvara urnor, som till exempel din koppargryta, med till exempel buxbom frostfritt.

Exempel på perenner som tål en del torka är lavendel, timjan, isop, kattfot och nepeta.

Hälsningar
Karin