Plantera vad vid åkant

Lisa

Hej

Vi har precis köpt ett nytt hus som ligger på en fantastisk tomt. Hela tomten är överväxt, det har stått tomt i ett par år, men det finns en massa potential med vackra stora björkar som hänger över ån och ett par gamla skruttiga bryggor som måste bytas ut.

Längs med hela tomtens långsida har vi alltså en å, en bred å som är välbesökt av båtar och fiskare. Jättevacker, men vi har också två små barn. Just nu växer det jättemycket vass fram till vår gräsmatta, som vi ska ta bort en del av. Men sen skulle jag vill ha någon snygg växt som gränsar av från gräsmattan ner mot åkanten. Nån som inte ska bli för hög, men passar in i miljön och känns som ett litet skydd mot att bara kliva rakt ner. Visst kan vi sätta upp staket, men vi föredrar grönt och lummigt om det finns nåt bra.

Vi är allergiska mot tuja kan jag bara förvarna om.

Tack på förhand.

Mvh Lisa

Odla Svarar: 

Har ni två småbarn bör ni absolut ha ett staket mot ån, även om det inte blir så där jättevackert. Men om ni tar ett nätstängsel så syns det så lite som möjligt. Sedan kan ni "klä" stängslet med något grönt framför. Du säger inte var ni bor (zon?) så det är svårt för mig att komma med förslag.

Växter som tål fukt och eventuella kortvariga översvämningar, är dock t.ex. följande: häggmispel, try, silverpil och en hel del höga perenner: amerikanskt älggräs, strandiris, oktoberaster, höstaster, fläckflockel, klippstånds, spirstånds, fackelblomster, höstflox, rodgersia, kambräcken, träjon och strutbräcken.