Plantera ut lilja i kruka

Lisa

Jag fick en liljeväxt i kruka av en vän. Hon har haft den ute på balkongen och nu är den nästan överblommad men det finns några blommor kvar. Anledningen till att jag fick den är att hon har hört att man kan plantera ut liljan och hon har ingen möjlighet till det.

Min fråga nu är när och hur jag ska plantera den?

Angående läge och jord har jag inte så mycket att välja på då jag bara har en liten uteplats med en rabatt och där ska den få vara.

Nu är det ju oktober och det känns inte helt rätt att plantera den nu. Jag gissar att den ska vara helt överblommad när den planteras? Hur ska jag förvara den till våren kommer? (Jag kan inte ha den inomhus då det fortfarande finns blommor på och de doftar alldeles för starkt för mig.)

/Lisa

Odla Svarar: 

Om du bor i zon 1-2 så går det nog bra att plantera ut den om den är en härdig sort. Det finns ju massor av sorter och alla är inte härdiga.

Du kan också ha den i sin kruka fram till våren. Ha krukan i en bod eller dylikt där det gärna får bli kallt men inte ihållande frost. Ta bort blomstjälken när den vissnar ner. Och så plantera den ut på våren.