Plantera tujahäck där granhäck stått

Jens

Hej

Jag vill plantera en tujahäck där det tidigare har stått en uppväxt granhäck (stubbdiameter omkring 20 cm). Tidigare ägaren verkar ha fyllt på jord upp till stubbkanten, men inte lyckats få gräset att växa här.

Jag vill nu plantera en tujahäck här och undrar hur jag på bäst sätt (och till bäst pris) preparerar marken för en ny häck. Måste jag gräva upp stubbarna (12 st) för att få ett bra resultat? De står inte direkt i vägen för den nya häcken.

Tack för en mycket bra site!

/Jens

Odla Svarar: 

Hej

Jag rekommenderar aldrig att plantera nya plantor bland gamla stubbar, eftersom stubbarna kommer att murkna och kan få förmultningssvampar, som också kan sprida sig på de nya växterna.

Så kanske det enklaste är att ta dit en liten grävare som drar upp granstubbarna en gång för alla, om du inte orkar göra det själv. Sedan kan du släta ut eller eventuellt ta bort en del av den jord som legat närmast granarna, då den säkert är helt utsugen och kanske svampsmittad, om den nya tujahäcken ska vara på samma ställe. Gör i ordning ett nytt "dike" där du har ny, frisk jord och så kan du plantera tujorna.

Med vänlig hälsning Sylvia