Plantera tall

Lisa

Hej

Bor i en bostadsrättsförening i Traneberg, Bromma. Vi har två vackra tallar på tomten. En av dom har nu sågats ner pga att en gren blåst ner och någon trott att tallen var rutten. Vi andra sörjer den fina tallen. Hur ersätter vi den på snabbaste och bästa sätt?

Går det att plantera en lite större tall eller måste man så ett frö? Känns som om det kommer att ta ganska lång tid.

Var köper man en tallplanta?

Tack!

Mvh Lisa

Odla Svarar: 

Hej

Det var synd på tallen, man kunde låtit en arborist titta innan man sågade ner den. Tallar har ganska sköra grenar som lätt blåser ner om det stormar rejält, utan att tallen för den skull behöver vara sjuk.

Det går alldeles utmärkt att plantera en större tall, till och med ett rejält träd. Börja med att kolla med kommunens parkförvaltning. Många kommuner har en service så att de kommer och planterar större träd även på privata tomter. Det kostar förstås en slant men man vinner många år på det.

Det finns även privata firmor som planterar större träd. Man kan ringa runt till (trädgårds)anläggare och fråga vad de har att erbjuda och vad det kostar. Ta gärna anbud från flera håll.

Ett alternativ är att köpa en större tall från en plantskola och plantera själv. Till exempel Zetas vid Kungens Kurva har ganska rejäla träd och kan på beställning ta hem det som önskas.

Med vänlig hälsning Sylvia