Plantera persikoträd

Maria

Hej

Har fått ett persikoträd, 'New Haven'. Nu undrar jag hur jag ska ta hand om det på bästa sätt? Hur djupt ska jag gräva ner det? Det finns ett ympställe som nu är ca 10 cm över krukjorden.

Hade tänkt att planera trädet ute i söderläge precis utanför altanen ovanpå där fjärrvärmen går in i huset. Jag bor i Kalmar, zon 1. Tror du att det kan klara sig där eller är det bättre att ha det i kruka? Vilket är viktigast att skydda från blåst eller att det står i söderläge? Gödning? Plantera i någon specialjord? Beskärning?

Tacksam för svar!

/Marie

Odla Svarar: 

Hej

Persikoträdet 'New Heaven' är en ny sort mig, den har jag inte hört talas om. Men däremot känner jag till 'Red Heaven', en amerikansk sort, skulle det kunna vara den sortens persikoträd du har fått?

I zon 1 är det inga problem att plantera persikoträd ute. Fast plantera inte ditt persikoträd alldeles ovanpå fjärrvärmekabeln, det kan bli problem med rötterna och om man senare måste reparera kabeln. Plantera persikoträdet minst 3 meter från kabeln!

Det passar med en vanlig, väldränerad och mullrik trädgårdsjord att plantera persikoträdet i. Gödsla med stallgödsel eller allgödsel på våren, dock ej i samband med planteringen.

Det gör inte så mycket om det blåser lite, men det bör inte vara en instängd, jättevarm söderhörna som kan göra att persikoträdet börjar blomma för tidigt. Den tidiga blomningen brukar vara det som är problemet, om det sedan blir frost igen kan blommorna eller fruktanlagen frysa. Vissa säger också att 'Red Heaven' skulle vara mer drabbat av krussjukan, andra säger tvärtom, så det återstår att se.

Angående beskärning av ditt persikoträd är det enklast att studera en bra beskärningsbok, till exempel Beskärningsboken av Klaus Vollbrect/Gustaf Alm/Han Veltman. Där ser du med hjälp av bilder hur du ska göra.

Med vänlig hälsning Sylvia