Plantera häck

Ian

Hej Sylvia

Vi bor utanför Stockholm och funderar på att ta bort en gammal idegranshäck som har gjort sitt då den är gles, halvdöd m.m. Den skall tas bort, ny jord skall läggas etc. Något mer man bör tänka på vid ersätta ny häck där gammal häck vuxit?

Vi vill nu plantera en ny häck och funderar på vad. Ny idegran, thuja eller liguster (vinterliguster).

Vid plantering så vill vi ha 100-150 cm plantor samt att häcken skall vara/bli insynsskyddande, med andra ord tät. Läget är mot gata. Häcken kommer att planteras ovanpå ny stödmur (ca 1-1,3 meter ovanför gatunivå). Soligt läge större delen av dagen. Längd som vi vill plantera är ca 40 meter. Den bör vara mycket tät och gärna att den kan bli ca 2-2,5 meter hög.

Skall man ha Thuja eller Liguster? Annat förslag? Om man väljer tuja, vilken tuja skall man ha? Vad är Thuja Livsträd?

Tacksam för all hjälp man kan få.

Mvh Ian

Odla Svarar: 

Skall häcken vara mycket tät, så föreslår jag tuja. Men köp krukodlade kvalitetsplantor i en riktig plantskola och se till att de verkligen är krukodlade, be dem visa dig rötterna!

Sedan gäller det att vattna och åter vattna så häcken inte torkar, tuja är känslig för torka. Nästa vinter behövs eventuellt solskydd under vårvintern så att skotten inte bränns innan häcken har hunnit etablera sig ordentligt.