Plantera buskar på våren

Martina

Hej

Jag bor i Stockholm och skulle vilja plantera fler prydnadsbuskar som insynsskydd och även inramning i vår radhusträdgård. Jag har fått för mig att man bäst planterar buskar på hösten, men tyvärr hanns inte detta med i höstas. Kan jag plantera buskar nu i mars-april?

Har du några tips på bra buskar som går att köpa relativt stora plantor av, växer fort och som skulle trivas på en helsolig, väldränerad, ganska oskyddad plats?

Vi har ett fult, men praktiskt med småbarn och hund, grönt gunnebostängsel runt vår tomt. Jag skulle önska att buskarna dels kunde gömma detta stängsel lite, skydda lite mot insyn från grannarna och få vår trädgård att kännas lite mer inramad.

Tack på förhand!

Mvh Martina

Odla Svarar: 

Det finns massor med buskar som passar, och visst kan du plantera buskar nu på våren.

Mitt förslag är att du planterar buskar utmed stängslet så att det täcks lite eller helt. Vill du ha vintergrönt så att det även täcks under den lövfria tiden, så finns till exempel lagerhäggar, olika cypresser, tujor, bärfria idegranar (bären kan locka småbarnen att smaka!), vackra små granar som koreagran och blågran (ha den i så fall så att där kan man hänga julbelysningen!), bergtallar med mera.

Det måste inte vara samma växt hela vägen om man inte vill. Man kan stoppa in några blommande buskar också, som gul- eller rödbladig smällspirea, schersmin, dvärgsyren, trädgårdsprakttry med flera.

Eller så gör man en "häck" av spindel-äppelträd, en smal- men bredklippt sort. Kolla hos till exempel Zetas vid Kungens Kurva.

Och visst kan du plantera nu på våren!