Planera villaträdgård

Marianne

Hej

Flyttade i höstas in i ett ganska nytt hus med en ordinär villaträdgård om ca 500 kvm. Den löper runt huset på tre sidor, söder (vilket är framsidan åt gatan), väster och norr (baksidan). Gräsmattan är ungefär lika stor åt alla håll. Två mindre stensatta uteplatser, i söder och väster. På baksidan finns en 2 m hög tujahäck, på västsidan en 0,5 m hög häck och mot framsidan ett modernt trästaket ca 1,5 m högt.

Fn är det gräs överallt, längs staketet fem mindre buskar, bl a ölandstok. På ett "plank" som avskärmar uteplatsen i väster finns en klematis och en än så länge låg limefärgad klätterros. Ett ungt äppelträd står i väster samt ett annat prydnadsträd i hörnet väst-söder.

Min fråga är: Hur gör jag den här alldeles släta och raka trädgården mysig? Kan man avdela på något sätt? Älskar klätterrosor, skulle gärna vilja ha t ex New Dawn nånstans. Tycker också om humle som slingrar. Vill ha ombonade sittplatser, på alla tre sidor av huset, men även några ytor med "bara" gräs där mina två hundar kan vistas.

Hade förut en odlingslott, denna var väldigt enkel att få mysig, men i ett villakvarter som det här känns allt mer strikt och det känns inte lika lätt att göra det ombonat. Har du något tips? Tycker om att arbeta i trädgården så jag har inget krav på att det måste vara lättskött.

/Marianne

Odla Svarar: 

Hej Marianne

Vad roligt att du tycker om att joxa i trädgården och inte vill ha det väldigt lättskött, som ju är så vanligt. Då finns ju alla förutsättningar att lyckas. Du ska tänka på att skapa rum med:

• väggar som utgörs av till exempel häckar/buskar/spaljeer med klätterväxter (till exempel rosor) eller mur • tak av till exempel trädkronor/spaljétak/parasoll eller segel • golv som utgörs av till exempel gräsmatta/sten/trä/grus/växter

För att motverka ”torgkänslan” brukar det vara bra att köpa en del växter stora så du snabbare får lite karaktär på trädgården.

Det brukar bli trevligt är att lägga in någon nivåskillnad någonstans och att ha vatten på något sätt. Du kanske kan få lite tips från vår serie om trädgårdsplanering här på Odla.nu. Känns det svårt vill jag verkligen rekommendera dig att kontakta en Landskapsingenjör/Landskapsarkitekt för att få professionell hjälp anpassad efter just dina behov och kontakter med bra anläggare som sen kan hjälpa dig med det tunga jobbet. Plantera och piffa till det vill du nog själv, skulle jag tro.

Lycka till Marianne

Önskar Karin