Planera trädgård

Jeanette

Hej Karin

Jag har flyttat till min pojkvän för ett tag sen och hans trädgård. Den trädgården har ingen planering över huvudtaget. Där är i och för sig några väldigt gamla fruktträd, men i övrigt inga land, varken köksträdgårdsland eller vanligt trädgårdsland.

Hur tänker man när man har en sådan trädgård framför sig och ska börja lägga upp en plan? Där är ju inte så mycket att bygga på utan man får nästan starta från början. Här skulle jag vilja ha tips på hur man ska tänka, ska man tänka rum, ska man tänka väderstreck, hur ska man tänka?

/Jeanette

Odla Svarar: 

Hej Jeanette

Det är dessvärre en hel del att ta i beaktande då man ska ta sig an en trädgård och planera om den, såsom bland annat läge, husets stil, platsens karaktär med omgivningarna, klimat/zon, jordmån, era behov och hur mycket jobb du/ni vill lägga på trädgården. Därför är det lite svårt att ge ett generellt råd om hur du ska tänka när du planerar utan att träffa er och se platsen. Kanske kan ni finna en del råd i artikelserien som jag och Katarina skrivit som handlar om just det du undrar, se här: Planera din trädgård 1 - funktion och ambition

Känns det ändå svårt att planera på egen hand kanske du kan boka in en duktig Landskapsingenjör-/arkitekt som hjälper dig att reda ut allt på plats hos dig, se www.svenskatradgardsdesigners.se. Det är inte alls konstigt att du tvekar inför uppgiften - om man vill kan man jämföra med att själv bygga ett hus utan ritningar eller rätt kunskap. Få hade gjort det.

Lycka till önskar Karin