Pion och salixbuske

Birgitta

Hej!

  1. Är pioner på något sätt beroende av myrorna som ständigt vandrar omkring på knopparna? Jag ser inte att de skadar busken.

  2. Pionernas blommor är för tunga för stjälkarna och tenderar att helt lägga sig på backen. Jag har gjort en ställning av pil, snygg i och för sig, men kan man ge busken någon slags näring så busken stadgar sig och på egen hand så småningom klarar att bära sina blommor? Pionen är flera år gammal.

  3. Hur många år i rad kan man sätta potatis på samma ställe och hur länge måste jorden "vila" innan man kan sätta potatis där igen?

  4. Jag har en salixbuske/träd på min tomt, som jag klipper för att den ska vara lagom stor där den står. Den har fått en sjukdom flera år i rad, orangefärgade fläckar över hela busken i stort sätt. Vad göra? Är det ansningen som gör den sjuk?

Hoppas på svar! Jag tackar på förhand!

/Hälsningar Birgitta

Odla Svarar: 
  1. Myrorna söker de söta dropparna som pionknopparna utsöndrar, knopparna är förslutna med ett sött ämne. Det är nog bara bra att de rensar knopparna.

  2. Det är mest en sortegenskap om den har stabila stjälkar eller inte. Så fortsätt gärna med dina söta stöd, men pröva också att gödsla rejält på våren så att pionen får kraft.

  3. Jag skulle nog byta plats minst varannat år och använda kontrollerat utsäde hela tiden.

  4. Det låter som rostsvampar, det finns många olika i omlopp. Det finns motståndskraftiga kloner, så kanske ska du byta sort?