Physalis

Emilie Almgren

Hej Jag har aldrig odlat upp något på egen hand tidigare, men satte i år ett antal physalisfrön och jag tror att alla frön jag satte kom upp, har i alla fall 18 plantor nu.

Jag har börjat se blommor på plantorna och på vissa har blommorna börjat hänga ner lite. Jag läste i ett annat svar här på sidan att det fanns två sorter, dvärg- och vanlig physalis och att om det var vanlig skulle man plocka bort blommorna. Hur kan man veta vilken sort man har? Jag köpte fröna i en vanlig matbutik och var dum nog att slänga påsen efter att jag satt fröna...

Sen undrar jag när man kan plantera ut dem, just nu står de i ett inglasat uterum i små krukor (diameter = 9cm, höjd = 7cm) .

Jag bifogar en bild på en av mina plantor ifall det är till någon hjälp.

Emilie

Odla Svarar: 

Hej! Den ser ut som dvärgsorten, d v s den blir inte uppemot 2 m hög som den vanliga blir utan så där 50-60 cm.

På den vanliga rekommenderas ibland att de första blommorna plockas bort för att plantan ska växa högre, men jag har aldrig gjort det och det går bra ändå.

Ta större krukor, ca 20 cm i diameter och bra Grönsaksjord och plantera om. De står gärna kvar i uterummet tills det blir rejält varmare än vad vi har haft denna vår och sommar! Ställ dem inte i direkt solgass senare heller utan låt dem vänja sig sakta och odla helst kvar i krukorna så du kan ta in dem på hösten igen, då de vanligen har massor med kart kvar när de första kalla nätterna kommer. Ev. behöver du byta till en ännu större kruka under sommaren, det kan du se sedan. Vattna så de aldrig torkar ut och gödsla 1 gång/vecka med flytande växtnäring.

Med vänlig hälsning Sylvia