Persisk syren - rotskott

Barbro

Hej!

Vi har en syren - som mina gamla släktingar kallar persisk syren - den har mörklila blommor. Den har fyra bara stammar som växer snett utåt från en mittpunkt, förgrenar sig och har blad och blommor upptill. Vi vill använda rotskott från syrenen och sätta dessa - vår önskan är att de nya skotten ska växa på samma sätt som den gamla syrenen - alltså inte som häck eller vanlig buske snarare som "flera trädstammar tillsammans". Har du några tips hur vi ska göra?

Hur stor grop ska vi gräva, behöver vi sätta till ny jord, i så fall hur mycket? Hur nära ska plantorna stå varandra (de ska ju ha plats att bli lite grövre än när vi sätter dem), ska vi luta dem i den position vi vill att de ska växa ? När klipper vi ner plantorna och till vilken höjd?

Ja, det var många frågor - tacksam för svar.

Hälsningar Barbro

Odla Svarar: 

Syringa x persica heter alldeles riktigt persisk syren.

Gräv en grop där rotskottens rötter rejält får plats. Blanda jorden med ny planteringsjord.

Om du önskar sådana här "stammar tillsammans" så kan du ju t.ex. ha 4 rotskott lutade åt olika håll i samma grop. Gör sådana här grupper med några meters mellanrum.

Man uppnår också samma sak genom att sätta ett skott per grop och när dessa har rotat sig och börjar växa, klippa ner dem så att 4-5 "ögon" återstår och sedan låter man dessa växa upp. Denna metod tar dock många år innan det blir något.