Perenner till uteplatsen

Michael Vestling

Hej, Jag har snickrat ihop två avlånga "lådor" på korta ben som jag tänkt odla vackra perenner i på min uteplats. Varje låda är ca 100 cm lång och 40 cm bred, kanske 50 cm hög, det får plats 3 stora plastkrukor om ca 30 liter bredvid varandra i varje låda. Jag har målat lådorna vita.

Nu vill jag ha tips på perenner, buskar, gräs, blommande eller bara blad som jag kan kan plantera i krukorna och ställa i lådorna. Det är helt söderläge så någon möjlighet till skugga finns inte här. Jag gillar växter som alun, japansk lönn, funkia, småblommande klematis, rosenkvitten mm men behöver experthjälp med att få ihop lådorna till snygga enheter. Helst bara gödning och vattning och att växterna kan stå i krukorna åtminstone några år innan de vill ha större plats.

Tack för er hjälp, Michael

Odla Svarar: 

Fyll med lecakulor runtom krukorna om du ska plantera i krukor och inte direkt i dina lådor. Gör avrinningshål i krukorna om det inte finns redan. Bra vore att förse lådorna med frigolitskivor inuti så att de blir lite bättre rustade mot frost, om du ska ha växterna kvar. Egentligen skulle du inte behöva ha krukor alls om du först fodrar lådorna med tjock plast, sedan tunna frigolitskivor och så fyller du dem med bra perennjord.

Klematis av italiensk typ skulle fungera. Den behöver dock ha "fötterna i skuggan men huvudet i solen" så plantera någon perenn med snälla rötter, en låg näva, kanske, som marktäckare samt förse lådan med en spaljé. Japansk lönn kan du ha i en av krukorna, kanske bredvid klematisen så att det blir yvigt mot ett hörn? Ha marktäckare även till den, t.ex. ett par alunrötter i passande färg.

I den tredje krukan kan du mycket väl ha en rosenkvitten med något lågt som marktäckare, smultron? Du kan också ha en ståtlig gräs i någon av krukorna, tillsammans med en anisisop kanske? Och så kanske en höstblommande perenn typ höstaster, höstanemon eller höstflox för att ha något fint till hösten.

Du får försöka ordna växterna så att de bildar en harmoniskt grupp, med de högre växterna på bakgrunden mot en hörna e.d. och låga växter framtill. Färgen på planteringen ska passa mot husväggen och det nämner du inget om, så jag kan inte komma med exakta växtförslag.

Sylvia