Perenner i lådor som insynsskydd

Maria

Hej!

Vi kommer att bygga lådor på vår altan för perenner som också ska fungera lite som insynsskydd. Vi bor i Piteå och lådorna kommer inte att ha kontakt direkt med marken, utan vara 70-80 cm upp (i höjd med altanen). Lådorna är ca 100 x 40 cm men kan göras bredare om det skulle behövas. Min undran är hur stora lådor som behövs, och vad vi behöver göra med dem (isolering?) för att perennerna ska kunna övervintra och orka växa kraftigt. Vilka perenner skulle vara lämpliga, som både tål detta och blir höga eller klättrar så de blir insynsskydd ganska snabbt på sommaren? Är det realistiskt..?

Med vänlig hälsning Maria

Odla Svarar: 

Hej!

Eftersom lådorna inte har markkontakt som kan isolera underifrån, bör ni isolera dem inuti med frigolit. Gör dem därför större så att ni får plats med både med isolering och rejält med jord. Ni behöver också täcka växterna med något luftigt, isolerande material inför vintern. 

Välj sedan växter som normalt är härdiga hos er. Ett bra ställe är att åka ner till Skellefteå, Rydlinge planskola, och fråga där vad de kan rekommendera som är härdiga hos er i motsvarande anläggning.

En annan möjlighet är att odla bara ettåriga växter som ju inte behöver övrvintras, där finns det också både stora och stårliga sommarblommor och klätterväxter.

Med vänlig hälsning
Sylvia