Passionsblommor och jordgubbar

Stig

1 ) Odla.nu erbjuder Passiflora edulis, sorten Frederick och jag undrar om den har större blommor än den mest vanliga kruksorten P. caerulea och om den har 3-flikiga blad liksom flera andra hybrider. Är den känslig för kyla och har den övervintrat i Sverige?.

2 ) Odla.nu erbjuder även Framberry plant. Hur långt norrut kan den övervintra och rekommenderas? Bakkers Holland annonserar även på internet, men de rekommenderar och sänder med en annan sort som pollinerare, Fragaria x ananassa 'Elsanta' och den vita 'Framberry'. Hur är det med den saken. Måste den ha en annan pollinerare?

Tack på förhand för svar.

Med vänlig hälsning Stig

Odla Svarar: 

Hej

  1. Passiflora edulis 'Frederick' är en förädlad, självfertil sort av den ätliga passionsfukten. Enligt uppgift har den 8-9 cm vida blommor och plommonstora, mörklila frukter till hösten. Bladen är blanka, treflikiga. 'Frederick' skall vara mer frosttålig än arten och tåla en kortvarig frostknäpp, men måste ändå övervintras frostfritt. Den kan alltså inte övervintra ute i Sverige.

  2. Tyvärr har vi ingen uppgift om övervintringsförmågan hos 'Framberry', den är en ny planta i odling hos oss. Jag har 'Framberry' sedan förra sommaren och den övervintrade, men jag har ju zon 1 så det säger inte mycket, även om vintern var lång och kall hos oss. Vintertäck den gärna.

I det material vi fått av leverantören står det inget om att 'Framberry' måste ha en korspollinerare, men som med alla andra jordgubbar, så skadar det inte att ha fler sorter. Det rekommenderas ju till de helt vanliga jordgubbssorterna också för att skörden ska bli större.

Med vänlig hälsning Sylvia