Passiflora-arter

Maria Lagerlöf

Hej! Jag har förgäves försökt förstå om Passiflora miniata 'röd maracuja' och Passiflora murucuja är samma sort eller om de är olika.

Jag har köpt fröer av Röd maracuja och en planta som heter Passiflora murucuja men jag har inte kunnat avgöra om de är samma när jag har googlat. Tacksam för svar.

Vänliga hälsningar Maria

Odla Svarar: 

Hej!

Då ska vi reda ut detta, vilket inte är det lättaste eftersom handelsnamnen sällan är rätt.

Men Passiflora miniata är synonym med Passiflora coccinea vilket är det rätta namnet. Den kallas röd marakuja på svenska.

När det gäller Passiflora murucuja som ibland kallas Virgin Island-passionsblomma, är den inte samma växt som föregående. Den är så speciell att jag fick fråga Göteborgs botaniska trädgård för att reda ut detta. Så här svarar Björn Aldén:

"Passiflora murucuja L. från Hispaniola (Haiti och Dominikanska Republiken) och Puerto Rico (men inte Virgin Islands, se Acevedo-Rodríguez, P. & Strong, M.T. 2012: Catalogue of Seed Plants of the West Indies) är en mycket speciell art, väldigt olik P. miniata från Sydamerika. Den s k coronan är omformad till ett rör eller en avklippt strut. Jag föreslår ett nytt svenskt namn, nämligen rörmarakuja. Ändelsen marakuja (och inte passionsblomma) är nog svårt att låta bli med tanke på Linnés vetenskapliga artepitet på arten."

Med vänlig hälsning Sylvia