paprikaplantans blad bleknar

Maria LT

Hej. Jag har tre frågor. Mina paprikaplantor har tidigare haft för torr luft och frukterna torkade och ramlade av. Nu verkar det bli bättre efter jag följde ert råd då jag tidigare frågat om detta.
Min fråga nr 1 : nu bleknar bladen fast plantorna i övrigt verkar må bra och frukterna likaså. Kan de blivit smittade av de växer som stått på brädan bredvid i föstret, trots att jag inte ser (så mycket jag kan se) någon ohyra på dem? Är frukterna nyttiga att äta om plantorna är smittade eller om det är något annat fel på plantorna? Dessa bärare av ohyra var a) två olika kryddor bla mynta som hade både löss och vita flygare med små torra vita fjäll som föll från växten och spinn. Jag tog bort översta jordlagret . De står nu med med vitlök i jorden på balkongen. b) en vanlig prickbladsblomma hade vita 1-2 mm djur som kröp i jorden. Tog bort översta lagret jord. Står i badrummet och sprayas med såpvatten.

Fråga 2 och 3: vad gör jag med kryddorna och prickbladsblomman förutom att kanske klippa ner och se efter om de är rena från ohyra ? Mvh Maria

Odla Svarar: 

1. Det kan vara brist på ljus och/eller för mycket värme som får plantorna att blekna. Kan du ge dem tillskottsljus? Vattna också lite försiktigt nu under vintern, de ska inte vara blöta, bara lätt fuktiga. Bär de frukt kan de behöva lite gödsel också. 
Om du inte har sprejat paprikorna med något insektsgift så kan du lugnt äta dem efter att du tvättat dem noga.

2. Ta in kryddorna innan det blir för kallt, duscha dem med vanligt vatten (stoppa in krukan i plastpåse så jorden inte rinner av) och håll dem isolerade tills du ser att de är ohyrefria. Sedan går det att använda dem om du inte sprutat med gifter. Senare på våren kan du klippa ner dem.

Prickbladet kan du tvätta med såpvatten och hålla isolerad tills du konstaterat att den är ohyresfri.

Sylvia