Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Oxelhägg som dör

Hej!
Jag har en undran, vi har en lång oxelhägg utmed tomten, vet inte riktigt hur gammal den är med vi har bott här i 20 år. För ca ett år sedan började den att dö i mitten av "längan", men bara åt det ena hållet. Nu undrar jag om du har någon fundering på varför den dör och i sådana fall varför bara åt det ena hållet? Våra egna funderingar är att vi haft en "cypresssort" (ca 4 meter hög) som stått ca 1 meter från häcken och där den stått har häcken börjat att dö. Kan det vara anledningen till att häcken dött? Står i funderingar på att köpa nya plantor till "hålet".

Tack på förhand
Pernilla

Odla Svarar: 

Det beror ju lite på hur pass stor cypressen är. Om den är en jätte så kan den mycket väl ha tagit vattnet och näringen från häcken. I sådana fall skulle extra näring och vattning av häcken kunnat hjälpa.

En annan teori kan vara att häcken är planterad i två etapper, dvs. den delen som nu dör kanske är mycket äldre än den andra och dör av "ålderdomssvaghet"? Men som sagt, det är bara en teori, jag har ju inte sett häcken i fråga.

En annan teori är att den kan ha drabbats av svamp i den delen. Det kan ni kolla genom att ta upp en planta och kolla vid rötterna, om ni hittar svampmycelier (vita "trådar" på och runt rötterna) där eller om det rent av växer svampar runtom?

Om ni ska komplettera med nya plantor, så gräv bort de gamla ordentligt först, förbättra jorden med kompostjord och gödsel och gör gärna en rotspärr mot cypressens rötter (markfolie "på tvären" som hindrar rötterna att mötas).

Skulle ni ha hittat svamp, så är det dock inte bra att plantera nya på samma plats, svampmyceliet överlever i jorden i flera år.

Sylvia