Övervintrade träd - skador

Mattias

Jag har fått tre problem efter den hårda vintern som varit. Jag bor i Västra Götaland.

Det första gäller mitt körsbärsträd. Jag satte det i höstas, och nu i vår väntade jag på att det skulle sätta fart. Men bara en enda knopp sprack, för att sedan torka ner. Så nu står hela trädet som ett spökträd utan både löv och blommor, och snart har hela juni gått. Vad tror ni har hänt? Har kölden tagit trädet? Finns det någon chans att det kan överleva och komma igen ett annat år eller bör jag köpa ett nytt?

Den andra frågan rör ett plommonträd. Där har det kommit en del gröna blad, men bara fläckvis på grenarna och inga blommor än. Mitt andra plommonträd blommade fint redan i maj. Tror ni detta träd (det är inne på sin tredje växtsäsong i min trädgård) kan överleva och bära frukt framöver?

Sista frågan gäller en krusbärsbuske. Den satte fart rejält i våras och var full med löv, men vartenda löv har nu ramlat av. Dock finns skott kvar, så det verkar leva. Vad tror ni om det? Kan det också göra "comeback" en annan sommar eller är det på väg att dö?

MVH Mattias

Odla Svarar: 

Hej

Tyvärr har den gångna vintern varit hemsk mot väldigt många växter, särskilt i Västsverige med barfrost.

Jag undrar om du inte har garanti kvar på ditt körsbärsträd om det är planterat på hösten? Det verkar ju inte ha tålt vintern. Prata med plantskolan.

Med plommonträdet skulle jag nog vänta och se om det kan komma igen. Det kan vara så att bladknopparna redan var igång när det återigen blev svinkalla nätter så att plommonträdets knoppar frös. Om grenarna känns spänstiga och inte är torra inuti så kanske ditt plommonträd kan komma med nya blad, om inte i år så kanske nästa.

Samma sak gäller nog även krusbärsbusken, det är massor med vinterskador på olika sorters växter, så tyvärr är det bara att vänta och se utom med körsbärsträdet som du bör ta en diskussion med plantskolan om.

Med vänlig hälsning Sylvia