Övervintra rotad ros?

Ingela

Hej

Jag har fått en "10 pack-ros"', ni vet såna där buketter om 10 rosor som man köper på t ex ICA, att rota sig och blomma. Jag har den i mitt växthus nu i kruka. Hur ska jag gör med den över vintern? Ska jag gräva ner den i växthuset eller ska den följa med till stan i vinter?

Bifogar en bild på skönheten!

Med vänlig hälsning Ingela

Odla Svarar: 

Hej

Det var ju kul att du har lyckats med rosen! Ibland går det faktiskt, särskilt om rosen har ett litet skott med småblad på skaftet, då använder man den delen till stickling.

Dessa snittrosor kommer ofta från Sydafrika och andra varma ställen, så deras vinteregenskaper är kanske inte de bästa.

Är ditt växthus i alla fall lite vintervamt? Alltså, att det inte blir helt genomfruset där inne under vintern utan håller ett par tre plusgrader? I så fall går det kanske bra att gräva ner rosen i jordbädden, täcka den väl med torra löv eller annat luftigt material och hoppas på det bästa.

Hur är det med själva sommarstugan eller vad du nu har på landet? Kan rosen stå i ett svalt, ljust fönster och bli vattnad och duschad då och då under vintern?

I annat fall får rosen helst följa med till stan, men då kan det bli problem att hitta ett ställe som är svalt och ljust nog så att rosen trivs. Kanske på fönsterbrädan i trapphuset?

Med vänlig hälsning Sylvia