Övervintra rabarber på balkongen

Mikaela

Hej

Jag har haft en rabarberplanta i plastbalja på balkongen i sommar och den har tagit sig jättefint. Har inte plockat några rabarber för jag läste nånstans att man ska vänta till år 2 eller 3.

Nu undrar jag hur jag ska övervintra den? Den måste stå på balkongen, och jag har förstått att man ska kapsla in baljan i frigolit eller liknande och ställa in till en vägg. Men hur gör jag med vattningen? Det har redan blivit rätt kallt här i Göteborg, med nästan nollgradigt vissa nätter. Ska jag sluta vattna helt under vintern? Eller bara mer sällan? Är det dags att låta rabarberna vissna ner nu och när ska jag "kapsla in" dem?

Tacksam för svar.

/Mikaela

Odla Svarar: 

Hej

Kan du skaffa en stor frigolitlåda som rymmer plastbaljan som du har rabarbern i? Kolla till exempel i containrar utanför elaffärer, de har ofta sådana där eller gå helt enkelt in och fråga.

Så packar du in din rabarber i en sådan låda och täcker mellanrummen mellan väggarna med torra löv, träull eller frigolitships. De senare får man också ofta från elaffärer.

Baxa in lådan mot husväggen och låt den stå så ett tag för att rabarbern ska vissna ner inför vintern. Rabarbern "vet" själv när det är tillräckligt kallt så att den ska vissna.

När det börjar bli rejält kallt, täck jordytan med torra löv eller säckväv, det ska vara luftigt. Om det skulle bli jättekallt, typ som förra vintern, kan du lägga på en frigolitskiva över lådan, men då behöver du lufta den så fort det blir lite varmare igen.

Vanligen behöver man inte vattna rabarbern under vintern om den är välvattnad när kylan börjar komma. På våren när solen börjar gassa och det är plusgrader, kan du kolla läget och om jorden har tinat upp och verkar torr, kan du börja vattna, försiktigt i början. Ta dock inte bort all täckning innan det börjar vara frostfritt på nätterna.

Med vänlig hälsning Sylvia