Övervintra i balkonglådor

Alexandra

Hej

Jag har 2 stora blomlådor i plast på balkongen med smultron och jordgubbar som jag har dragit upp från frön i år. Jag har ingen möjlighet att ta in dem under vintern men jag läste i äldre inlägg här att det skulle gå bra att övervintra dem på balkongen om man täcker över dem.

Då undrar jag vad ska man täcka dem med? Ska man täcka dem helt runtom lådorna eller räcker det med botten?

Vad gör man sedan nästa år när våren kommer, när är det lagom att täcka av dem och måste man göra något för att "få igång dem"?

MVH Alexandra

Odla Svarar: 

Hej

Plastlådor kan bli rätt kalla under frostiga dagar, så om möjligt, lägg lådorna i en frigolitlåda som du baxar in mot väggen mot lägenheten. Täck plantorna med torra, friska löv och eventuellt även säckväv över det hela så att det ser snyggt ut, detta kan du göra sedan när det börjar bli riktigt kallt.

När våren kommer, minska täckningen allt eftersom och till slut plocka upp lådorna från frigolitlådan. Klipp bort eventuella fula och torra blad, ge ny jord och börja vattna.

Man kan eventuellt behöva kolla under vintern någon gång om man bor söderöver och har långa perioder med plusgrader så att plantorna inte torkar, då kan man behöva vattna pyttelite, men bara om jorden inte är frusen.

Med vänlig hälsning Sylvia