Ovanliga Tomatfröer

Hej alla tomatkunniga!
Jag är lycklig ägare till några ovanliga tomatfröer. Jag har nu 3 sorters frön som jag inte har någon information om. Jag hoppas att någon av Er kan hjälpa mig. Sorterna är: Rosovaji Grusha (rosa päron), Chernuj Prinzh samt Dneprowskije zori. 

Jag är tacksam för all information som finns typ färg, storlek, odlingskrav, smak mm.

Hoppas på svar.
Hälsningar Marita

Odla Svarar: 

I höstas hade jag nöjet att besöka Loiredalen i Frankrike. Där besökte vi ett slott där man specialiserat sig på tomater. De hade 550 sorter. Alla härstammar från samma vilda tomat som hittats i Sydamerika. Det fanns stora och små, röda, orange, gröna och gula. Gemensamt är att de kräver värme. Därför odlades de i den gamla slottsträdgården omgiven av tre meter höra stenmurar för att skapa ett så bra klimat som möjligt.

Jag kan inte ge något annat råd än att prova och försöka ge dem så mycket värme som möjligt. Du skriver inte var i Sverige du bor. I Frankrike 100 mil söder om Stockholm odlade man på friland men med den skyddande muren. Jag kan bara säga lycka till. Den främste experten på tomater i Sverige är Åke Truedsson och du kan gå med i hans tomatklubb.

Göran