Oskördad potatis

Lotta

Hej

Jag har oskördad potatis i jorden. Jag blastade av den för 3 veckor sedan, jorden är täckt med lite gräsklipp. Jag undrar om jag kan låta den stå kvar och skörda lite allteftersom jag behöver eller om det är risk att den börjar ruttna eller bli dålig? Hur länge kan man i så fall ha den i jorden?

För mig skulle det vara den enklaste och mest praktiska lösningen. Alternativet är att ta upp den och lägga i papperspåsar i kylen för lagring. Hur länge kan den i så fall lagras?

Sorten är Prinsess och platsen är Stockholms södra innerskärgård dit frosten ännu inte nått.

Tacksam för svar.

/Lotta

Odla Svarar: 

Hej

Princess är en tidig potatissort med utmärkt sjukdomsresistens, den passar därför bra för ekologisk odling.

Eftersom den är en tidig potatissort kanske den inte har så bra lagringsegenskaper som vintersorterna har, så du får hålla ett öga på den! Tills vidare ligger potatisarna nog bra där de ligger, men du ska förstås ta upp dem innan det blir väldigt höstblött i marken och så förstås innan det blir tjäle.

Kolla dock om du behöver lite mer jord eller halm eller gräsklipp över så att potatisknölarna inte blir gröna om de får ljus på sig.

När du väl tar upp dina potatisar, ha dem gärna lite varmt och torrt men mörkt någon dag, potatisen bör vara något sånär torr innan den flyttas till kylen.

Med vänlig hälsning Sylvia