Örtodling inomhus

Susanne

Hej,

Jag är uppvuxen på landet, och bor sedan ett par år tillbaka i lägenhet.Vi har balkong men den vetter ut mot en ganska trafikerad gata i centrala Malmö, dessutom blir det otroligt varmt när solen står på. Funderar därför på att odla mina egna kryddor enbart inomhus. Eftersom jag är en fullständig novis så undrar vad jag ska tänka på innan jag sätter igång.

Ska jag köpa ett mini drivhus? Vilket är i så fall är lämpligast? Vilka kryddor är lämpliga att börja med? Är några lättare än andra?

Jag har även hört att det finns ett miniväxthus som är självbevattnande för balkong, är detta något jag skulle kunna använda mig av?

Hälsningar, Susanne Nostell

Odla Svarar: 

När du nu har en balkong, så är det ju synd att inte använda den. Kryddor gillar ju sol och värme, så visst skulle de passa där. Du kan t.ex. skaffa en större odlingslåda eller t o m fler, ev. självattnande, sådana finns det numera gott om i handeln. Denna låda kan du placera på golvet intill den mest skyddade väggen och så spänner du ett tjusigt, florstunnt gardinarrangemang typ sänghimmel med spetsgardiner eller vit odlingsväv över som skyddar för trafikdamm och kanske även mot sol. Kan vara en kul grej! Se min bild, en idéplantering i två våningar och så fixar du dit gardinerna!

I lådan odlar du soltåliga kryddor som du brukar använda, som timjan, salvia, gräslök, koriander, rosmarin, citronmeliss, isop osv. Om du vill ha myntor, ha dessa i separata krukor intill, för de tar lätt över hela lådan!

Med vänliga hälsningar Sylvia Svensson